Program

Cum vreau să reconstruiesc Caransebeșul împreună cu voi

1. Sănătate pentru toți

Întotdeauna am fost preocupat de sistemul de sănătate pentru că am ales să trăiesc în Caransebeș și serviciile medicale de calitate trebuie să le ai acolo unde alegi să trăiești. Din păcate, investițiile care s-au făcut în ultimii ani în spitalele din Caransebeș au fost modeste, lipsa de viziune împiedicând administrația locală să acceseze fonduri europene sau guvernamentale la care ar fi putut aplica. De asemenea, tot ce ține de tratamentele în ambulatoriu în serviciul public și medicina preventivă sunt slab dezvoltate în orașul nostru dat fiind un management defectuos.

În același timp, în condițiile pandemiei pe care o traversăm, persoane neinfectate care aveau nevoie de asistență medicală curentă nu au avut acces la serviciile de sănătate.

Ce voi face

Voi adopta o strategie de modernizare și dezvoltare a sistemului de sănătate din Caransebeș și voi accesa fonduri europene și guvernamentale pentru punerea în aplicare. Aceasta va duce la modernizarea și dotarea performantă a spitalului.

Voi dezvolta sistemul de tratamentele în ambulatoriu din sectorul public pentru ca oricine să aibă acces la sănătate.

Voi dezvolta programe de medicină preventivă atât în unitățile școlare, cât și în rândul populației adulte.

Voi depolitiza întregul sistem de sănătate din oraș pentru că sănătatea nu are culoare politică.

2. Un trai decent pentru toţi – apă potabilă, canalizare şi gaze naturale

La 13 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, în țara noastră există municipii cu zone nealimentate încă cu apă potabilă. Caransebeș este unul dintre ele, în Valea Cenchii acest fapt fiind foarte bine cunoscut. Primăria în continuare nu face nimic. Unii dintre locuitorii din zonă s-au conectat singuri la rețeaua de apă.

Zonele alimentate totuși cu apă potabilă au încă infrastructura de conducte instalate înainte de 1990, fapt pentru care sunt necesare reparații permanente pe care SPIR întârzie să le finalizeze. Iar acest disconfort îl resimțim cu toții.

Avem, de asemenea, și zone – Valea Cenchii, Teiuș, Amfiteatru – care în 2020 încă nu au acces la canalizare.

Alimentarea cu gaze naturale a municipiului Caransebeș a fost o temă de campanie electorală încă din anul 2000. După 20 de ani, fostul primar ne mai anunță încă o dată că există un proiect

în acest sens. În toți acești ani caransebeșenii au trăit disconfortul  de a folosi surse alternative de încălzire, iar dezvoltarea economică a municipiului a avut de suferit puternic. În același timp, suntem unul dintre puținele orașe din România care nu am înceut încă anveloparea blocurilor în vederea eficientizării energetice a locuințelor.

Ce voi face

Voi asigura din bugetul primăriei și alte fonduri publice infrastructura necesară pentru ca toate locuințele din municipiu să se poată conecta la utilitățile care asigură un trai decent – apă, canalizare, curent electric, gaze naturale.

Voi asigura accesul la toate aceste utilități pentru toate companiile care doresc să se locheze în Caransebeș.

Voi începe un amplu proces de reabilitare termică a blocurilor de locuințe, pe fonduri europene, așa cum multe alte primării din țară au făcut deja. Acest proces va eficientiza energetic locuințele și schimba fața orașului.

3. Un oraș prosper

Caransebeș a fost un oraș prosper, dată fiind așezarea lui la intersecția drumurilor comerciale care conectează Banatul cu Oltenia și Ardealul. În ultimii 30 de ani însă a cunoscut declinul economic, tinerii căutându-și locuri de muncă în alte părți. Lipsa facilităților oferite de administrația locală a făcut să nu avem nicio investiție majoră.

Nici turistic zona nu este valorificată la adevăratul potențial pe care îl are din cauza lipsei de viziune privind adoptarea unei strategii eficiente în domeniu.

Toate acestea au dus, implicit, la scăderea bugetului pe care primăria îl colectează de la companii.

Ce voi face

Voi amenaja un parc industrial modern, cu toate facilitățile, care să fie atractiv pentru companiile care doresc să se locheze în orașul nostru și care vor avea toată susținerea mea. Acesta va duce la crearea de locuri de muncă la noi acasă și ne va face să ne păstrăm toți tinerii care vor să muncească.

Voi adopta o strategie de dezvoltare turistică și susținerea tuturor celor care doresc să investească în domeniu.

Voi valorifica patrimoniul cultural al orașului, inclusiv prin renovarea și restaurarea clădirilor istorice și a celorlalte obiective simbolice.

Pentru că bugetul primăriei nu poate acoperi tot acest plan de reconstrucție a orașului, voi accesa toate programele desfășurate pe fonduri europene sau guvernamentale la care putem aplica.

4. Un oraș verde

Deși Caransebeș este situat într-o zonă de o frumusețe naturală apreciată de toți cei care ajung să o cunoască, orașul în sine este plin de praf, spațiile dintre clădiri sunt neamenajate, cartierele vechi și-au pierdut farmecul, iar cele de blocuri par doar niște dormitoare, nu locuri în care să îți fie drag să trăiești. Zonele de relaxare fie au ajuns într-o stare avansată de degradare, fie au fost preluate de investitori privați. Orașul de foarte multă vreme nu a mai avut o viziune de amenajare unitară și coerentă a spațiilor publice. Așa cum am mai spus, paragina îl definește acum cel mai bine.

Este imposibil pentru cei care doresc să se deplaseze cu bicicleta să folosească drumurile publice sau trotuarele din oraș. 

La toate acestea se adaugă și modul în care este menținută curățenia și felul în care este colectat și depozitat gunoiul. Străzile nu sunt spălate decât de ploaie și nicio normă ecologică nu este repectată în ridicarea, procesarea și depozitarea gunoiului.

Ce voi face

Voi asfalta și amenaja stradă cu stradă și voi planta vegetație pe fiecare dintre ele. Orașul trebuie să devină verde, să putem respira și să dispară praful.

Parcurile reprezentative vor fi redate total oamenilor și vor trece printr-un amplu proces de reamenajare.

Voi amenaja parcuri în zonele Pipirig și Balta Sărată.

Voi amenaja locuri de joacă pentru copii sigure, durabile și frumoase în fiecare dintre cartiere.

Voi valorifica potențialul Falezei Teiuș care va trece printr-un amplu proces de sistematizare și reamanajare pentru a deveni un punct de atracție al orașului.

Voi amenaja piste de biciclete pe marile bulevarde.

Voi asigura curățenia orașului cu utilaje moderne care vor mătura și spăla fiecare stradă. Voi instala coșuri de gunoi în toate zonele publice pentru a putea menține curățenia.

Colectarea, procesarea și depozitarea gunoiului se va face respectând toate normele ecologice. Gunoiul colectat selectiv va fi procesat și depus într-o groapă ecologică de gunoi la care orașul va avea acces.

5. Educaţie la cele mai înalte standarde

Creșele, grădinițele, școlile și liceele din Caransebeș nu au trecut printr-un proces de modernizare și digitalizare în așa fel încât copiii noștri să poată beneficia de toate șansele. Încă mai sunt unități de învățământ care nu au toate avizele de funcționare, iar în condițiile pandemiei, multe dintre ele nu vor putea să facă față noilor condiții de desfășurare a activității.

Ce voi face

Voi moderniza și dota toate unitățile de învățământ din oraș pentru ca fiecare copil să aibă șansa la o educație de calitate. În condițiile noilor reguli de distanțare, voi asigura toate condițiile necesare pentru ca școala să continue fizic, la cele mai înalte standarde și în siguranță.

Voi dota toate clasele cu computerele necesare pentru ca și învățământul online să poată funcționa eficient.

Pentru cei care doresc să învețe o meserie în timpul studiilor liceale voi dezvolta învățământul dual cu specializări care sunt foarte solicitate pe piața muncii, în parteneriat cu companii care oferă stagii de practică eficiente.

6. Un oraș mai sigur

Deși nimeni nu vorbește oficial despre aceasta, în orașul nostru nivelul de infracționalitate a crescut, fiind tot mai frecvente furturile, tâlhăriile sau spargerile de locuințe. Poliția locală nu patrulează permanent pe străzi, mai ales în timpul nopții, iar numărul cazurilor rezolvare este extrem de mic, chiar dacă statisticile spun altceva. Este o stare de fapt pe care o cunoaștem cu toții.

În același timp, Caransebeș este probabil singurul municipiu din România care nu are funcțională nicio cameră video de supraveghere pe domeniul public. Nici măcar pe marile bulevarde.

În ceea ce privește câinii fără stăpân suntem printre ultimele municipii din România care încă nu au reușit să rezolve această problemă. Copiilor și bătrânilor a ajuns să le fie frică să iasă pe străzi din această cauză. 

Ce voi face

Voi dota Poliția Locală pentru a patrula permanent, inclusiv în timpul nopții, pe toate străzile orașului pentru a descuraja infracționalitatea.

Voi instala camere de supraveghere video pe toate străzile principale, pentru început, dispeceratul aflându-se în gestiunea Poliției Locale.

Voi strânge toți câinii fără stăpân de pe străzi și voi moderniza adăpostul de animale. Pentru îngrijirea și, eventual, adoptarea lor voi face parteneriate cu organizații non-guvernamentale specializate.

7. Grijă pentru cei care au nevoie de ajutor

Sistemul de acordare a ajutoarelor sociale în Caransebeș este unul care dă senzația celor sprijiniți că li se face o favoare și că au o datorie față de primărie, mai ales în perioadele electorale. În același timp, în ultimii 20 de ani nu a fost gândită niciodată o strategie de susținere a familiilor sărace care au copii ce trebuie să meargă la școală.

Ce voi face

Voi regândi sistemul de acordare a ajutoarelor sociale tuturor celor care au într-adevăr nevoie de sprijin pentru că o comunitate responsabilă nu lasă pe nimeni în urmă. Aceasta este o datorie a comunității față de fiecare persoană, nu o favoare care trebuie răsplătită.

Voi institui un sistem de burse sociale pentru copiii din familii cu venituri mici, în funcție de rezultatele la învățătură, atât pentru a evita abandonul școlar, cât și pentru a stimula performanța.

8. Din nou sport de performanță

Caransebeș a fost un oraș cu baze sportive recunoscute, cu cluburi sportive performante, cu rezultate excepționale de care era foarte mândru. Nenumătare sporturi de echipă sau individuale aduceau medalii la cele mai înalte competiții și asta era o bucurie pentru fiecare dintre noi.

În ultimii 20 de ani nu s-a mai făcut niciun fel de investiție în acest domeniu și paragina se vede și aici. Echipa de fotbal a dispărut, nu avem o bază sportivă profesională pentru sporturile de contact în care altădată performam, stadionul nu mai poate fi folosit nici măcar pentru atletism fiind abandonat și fără apă și toalete, copiii fac antrenamente în săli fără apă și fără vestiare, nefiind dezinfectate niciodată. 

Ce voi face

Ca om care a făcut sport la un nivel înalt și care este bine conectat cu lumea sportivă, înțelegând-o foarte bine, voi reda FC Caransebeș şi CSS Banatul Caransebeș locul pe care le merită. În primele eșaloane sportive ale țării.

Voi renova și moderniza Stadionul Municipal ca să redevină punct de reper al orașului și loc în care să se poată desfășura antrenamente în cele mai bune condiții. Copiii și tineri vor putea din nou să se îndrepte către o carieră în acest domeniu, la ei acasă.

În procesul de renovare și modernizare a școlilor și liceelor voi avea în vedere și amenajarea de terenuri și săli de sport, cu toate dotările necesare, pentru că sportul asigură sănătatea copiilor noștri.

Voi aplica pentru obținerea de fonduri europene în vederea construirii unei Săli Polivalente.

9. Un oraş modern, conectat la tehnologie

Într-o epocă digitalizată, Caransebeș pare un oraș uitat în timp. Nu avem servicii digitalizate ale admnistrației locale, nu avem un portal eficient al orașului, iar accesul gratuit la Internet în zonele publice pare doar un vis frumos.

În condițiile în care educația formală a trebuit să funcționeze online, nu avem în școli nici măcar un computer pentru fiecare clasă, dotat în așa fel încât profesorii să își poată susține orele în asemenea condiții.

Ce voi face

Voi digitaliza integral activitatea primăriei.

Voi realiza un portal web dedicat Caransebeșului prin care să ne putem informa și promova eficient.

Voi asigura wi-fi gratuit în marile parcuri (Teiuș și Pipirig) și în zonele centrale, precum și surse de încărcare a terminalelor digitale.

Voi dota școlile cu toată aparatura necesară unei educații moderne și eficiente.

10. O administrație modernă

Deși Caransebeș este membru al Asociației Municipiilor din România, nici până în acest moment nu a început să pună în aplicare deciziile referitoare la digitalizarea și transparentizarea activității primăriei. În Caransebeș încă se stă la cozi când vrem să intrăm în contact cu administrația, ședințele Consiliului Local nu sunt transparente tuturor, iar contractele și facturile plătite de primărie sau de unitățile subordonate nu sunt publicate online. Opacitatea definește activitatea acestei instituții.

Ce voi face

Voi digitaliza integral relația publicului cu primăria în așa fel încât să nu mai vedem cozi și să putem urmări eficiența funcționarilor noștri. Taxele locale, avizele și toate celelalte documente vor putea fi obținute digital, așa cum se întâmplă deja la multe primării din România. Bineînțeles, cei care nu au acces la Internet sau nu au abilități în utilizarea computerului vor putea contacta în continuare administrația în modul fizic.

Voi transparentiza integral activitatea primăriei. Primăria Caransebeș va avea un site modern prin intermediul căruia orice persoană interesată va putea urmări în direct ședințele Consiliului Local. În cadrul acestor ședințe consilierii locali vor primi digital toate informațiile necesare luării unei decizii în cunoștință de cauză.

Toate contractele încheiate de primărie și toate facturile plătite vor fi publicate pe site-ul primăriei. Toate contractele și facturile unităților subordonate vor proceda la fel pe propriile site-uri care vor fi modernizate și permanent actualizate.

Toate acestea vor face din orașul nostru unul de care să fim cu toții mândri. Fiind împreună sigur vom reuși.   


Regenerare urbană

Reînviem orașul

Parcul din Pipirig

Renovarea fântânii din centru

FII ȘI TU PRO CARANSEBEȘ!


Descarcă programul

Sediu

Str. Gina Patrichi nr.10, Sector 1, București, România

Număr de telefon

+40757776766

E-mail contact

biroupresa@proromania.ro

secretariat@proromania.ro

 

Contact | Termeni și condiții